Published: 25 Nov 2020

The President University Debate Team consists of Reynaldo Arya (Law Study Program batch 2018) and Rendy Utomo (International Relation Study Program batch 2015) had succeeded to make achievements in two national-level debate events, namely The 10th ALSA (Asian Law Student Association) English Festival and Java Overland Varsities English Debate (JOVED) 2020.

At The 10th ALSA event, which was held from Wednesday (18/11) to Saturday (21/11) and arranged by Diponegoro University, Semarang, the President University debate team, won 2nd place. Other than that, Reynaldo and Rendy also made individual achievements. Reynaldo became the 2nd Best Speaker and Rendy in the 3rd best.

Reynaldo and Rendy said that this competition was exciting because they were given the motions according to the current world conditions. For example, does the government need to make a test looking at the community's economic capacity before allowing getting the Pre-Employment Card Program, until discussing the politics of the United States regarding Georgia, which will re-vote to determine 2 empty Senate seats.

The previous week, Reynaldo and Rendy also represented President University at the Java Overland Varsities English Debate (JOVED) 2020 event. This is the oldest parliamentary debate event in Indonesia that has been held since 1997. For 2020, JOVED was held by the Bandung Institute of Technology (ITB) and followed by 84 teams from various universities throughout Indonesia, such as the University of Indonesia, Gadjah Mada University, and Padjajaran University.

In JOVED 2020, Rendy was awarded the title of the 25th Best Speaker and Reynaldo in 22nd. In this event, the President University debate team made it to the semifinals. Even though they did not win the title, both were happy because they managed to set a new record for the President University debate team.

Tim Debat President University Ukir Prestasi di Dua Ajang Nasional

Tim debat President University, yang terdiri dari Reynaldo Arya (Prodi Hukum batch 2018) dan Rendy Utomo (Prodi Hubungan Internasional batch 2015), berhasil mengukir prestasi di dua ajang debat tingkat nasional, yakni The 10th ALSA (Asian Law Student Association) English Festival dan Java Overland Varsities English Debate (JOVED) 2020.

Pada ajang The 10th ALSA yang digelar Rabu (18/11) hingga Sabtu (21/11) dan diselenggarakan oleh Universitas Diponegoro, Semarang, tim debat President University berhasil meraih Juara II. Selain itu, Reynaldo dan Rendy juga berhasil meraih prestasi individu. Reynaldo menjadi Pembicara Terbaik ke-2, dan Rendy terbaik ke-3.

Menurut Reynaldo dan Rendy, kompetisi ini sangat menarik, karena menghadapkan mereka pada mosi yang selaras dengan kondisi dunia saat ini. Misalnya, apakah pemerintah harus membuat tes yang melihat kemampuan ekonomi masyarakat sebelum memberikan kesempatan mendapatkan Program Kartu Prakerja, hingga membahas politik Amerika Serikat tentang Georgia yang akan menjalani voting ulang untuk menentukan 2 kursi Senat yang kosong.

Pekan sebelumnya, Reynaldo dan Rendy juga mewakili President University pada ajang Java Overland Varsities English Debate (JOVED) 2020. Ini adalah ajang debat parlementer tertua di Indonesia yang telah diselenggarakan sejak 1997. Untuk tahun 2020, JOVED digelar oleh Institut Teknologi Bandung (ITB) dan diikuti oleh 84 tim dari berbagai universitas di seluruh Indonesia, seperti Universitas Indonesia, Universitas Gadjah Mada, dan Universitas Padjajaran.

Dalam JOVED 2020, Rendy mendapatkan predikat sebagai Pembicara Terbaik ke-25 dan Reynaldo di urutan ke-22. Pada ajang ini, tim debat President University berhasil mencapai babak semifinal. Meski tidak meraih gelar juara, keduanya senang karena berhasil mencetak rekor baru untuk tim debat President University.