Actual

Published: 03 Dec 2020

There are still many university graduates who are confused about choosing a career path. Do you want to work in a start-up company or corporation? This material was discussed by the Management Study Program, President University (PresUniv), in the webinar "Career in Start-Up vs Established Company: Alumni Perspective", Monday (30/11). This webinar presented two speakers from PresUniv alumni, namely Aris Akbar, now Head of Marketing at Ocistock.com, and Romanus Angga Pradipta, Talent Acquisition tiket.com. The webinar was hosted by Khoirul Khuluq, also a PresUniv alumnus who is now the Managing Director of PT Gritama Solusi Talenta and also a lecturer at the Management Study Program, PresUniv.

Maria Jacinta Arquisola, Ph.D., Dean of the Faculty of Business, PresUniv, highlighted the importance of career planning after graduation. "For all students, determine your career path at this age. Try to meet people who can inspire you in your career. For example, our alumni," she said.

According to Aris and Romanus, working at a large company or start-up company each has its advantages. Aris started his career in large companies, then moved to startups. "While working at a well-established company, I met many great mentors in their fields. I learned a lot from them." Romanus added, "In a start-up company, there is more freedom to collaborate and explore various ideas accross departments. This kind of collaboration might be a bit difficult in a large corporation."

Even so, both agree that both working in startups and large companies, we must be able to take advantage of every opportunity to learn and develop ourselves. "This will be useful for the next career journey," said both of them. (SL)

Sharing Session dari Alumni: Korporasi vs StartUp

Masih banyak lulusan universitas yang bingung memilih kariernya. Mau bekerja di perusahaan rintisan (start-up company) atau korporasi? Materi itulah yang dibahas Program Studi Manajemen, President University (PresUniv), dalam webinar “Career in Start Up vs Established Company: Alumni Perspective”, Senin (30/11). Webinar ini menghadirkan pembicara dua alumni PresUniv, yaitu Aris Akbar, kini Head of Marketing Ocistock.com, dan Romanus Angga Pradipta, Talent Acquisition tiket.com. Webinar dipandu oleh Khoirul Khuluq, juga alumnus PresUniv yang kini menjadi Managing Director PT Gritama Solusi Talenta dan sekaligus dosen di Prodi Manajemen, PresUniv.

Maria Jacinta Arquisola, Ph.D., Dekan Fakultas Bisnis, PresUniv, menekankan pentingnya perencanaan karier setelah lulus. “Untuk seluruh mahasiswa, tetapkan jalur karier Anda pada usia sekarang ini. Cobalah temui orang-orang yang dapat menginspirasi Anda dalam berkarier. Misalnya, para alumni,” ujarnya.

Menurut Aris dan Romanus, bekerja di perusahaan besar atau perusahaan rintisan masing-masing memiliki kelebihan. Aris memulai kariernya di perusahaan besar, kemudian pindah ke startup. "Saat bekerja di sana, saya bertemu dengan mentor-mentor hebat di bidangnya. Saya belajar banyak dari mereka." Romanus menambahkan, "Di perusahaan rintisan, saya lebih bebas berkolaborasi dan menjelajahi berbagai ide. Ini mungkin agak sulit kalau di korporasi besar."

Meski begitu keduanya setuju bahwa baik bekerja di perusahaan rintisan maupun perusahaan besar, kita harus bisa memanfaatkan setiap kesempatan untuk belajar dan mengembangkan diri. “Ini akan bermanfaat bagi perjalanan karier selanjutnya,” ungkap keduanya.  (SL)