Published: 21 Feb 2020

Graduates of a university are equipped with knowledge and practices during their studies, but their competencies are important to be tested, which is through certification. This urgency spurs President University through the President Development Center (PDC) opened a Certified Public Accountant (CPA) Testing Center on Thursday, February 13, 2020, as the only testing center in Cikarang, Bekasi. The CPA Testing Center is not only available for students, but for all people who wants to be professionally certified.

In addition, a memorandum of understanding (MoU) was signed between Faculty of Business President University and the Institute of Indonesia Chartered Accountants. Maria Jacinta Arquisola, MHRM., Ph.D., Dean of the Faculty of Business President University and Suhartono, MPA, Ak., CPA, CA. as Chairperson of the Certification and Responsible Board of the Indonesian Institute of Certified Public Accountants representing both parties signed the agreement. The collaboration will include increasing the competency of President University students and lecturers in the fields of accounting, training and certification, and other educational activities.

"CPA is the highest certification profession of public accounting in Indonesia based on competence. I want all Accounting graduates to have this certification before graduating to increase career opportunities and the credibility of our graduates," said Andi Ina Yustina, M.Sc., CMA., Head of the Accounting Study Program at President University. (NA/SL)

Certified Public Accountant (CPA) Testing Center Kini Hadir di President Development Center (PDC)

Seorang lulusan sebuah perguruan tinggi dibekali dengan berbagai ilmu dan praktik dalam semasa studinya, tapi kompetensinya penting untuk diuji, salah satunya melalui sertifikasi. Dengan adanya kepentingan tersebut, President University melalui President Development Center (PDC) membuka Certified Public Accountant (CPA) Testing Center pada Kamis, 13 Februari 2020, sebagai satu-satunya testing center yang ada di Cikarang, Bekasi. CPA Testing Center tidak hanya dibuka untuk mahasiswa President University, tetapi juga untuk umum.

Di saat yang sama, nota kesepahaman (MoU) antara Fakultas Bisnis President University dan Ikatan Akuntan Publik Indonesia. Dekan Fakultas Bisnis President University Maria Jacinta Arquisola, MHRM., Ph.D.,  dan Ketua Dewan Sertifikasi dan Penanggung Jawab Institut Akuntan Publik Indonesia Suhartono, MPA, Ak., CPA, CA., mewakili kedua belah pihak menandatangani kerjasama tersebut. Kerjasama yang ada akan meliputi peningkatan kompetensi mahasiswa dan dosen President University dalam bidang akuntansi, pelatihan dan sertifikasi, serta kegiatan-kegiatan edukasi lainnya.

“CPA itu sertifikasi tertinggi profesi akuntan publik di Indonesia yang berbasis kompetensi. Saya ingin semua lulusan akuntasi President University sudah punya sertifikasi ini sebelum lulus sehingga dapat meningkatkan peluang karir dan kredibilitas lulusan kami,” ujar Andi Ina Yustina, M.Sc., CMA., Kepala Program Studi Akuntasi di President University. Ia juga menyebutkan bahwa hal inilah yang akan membedakan lulusan Akutansi President University dengan lulusan lainnya. (NA/SL)