Actual

Published: 24 Dec 2020

The development of information technology has led to an increase in cyberbullying. Unfortunately, not many people have paid attention to this problem. Departing from these concerns, students of the International Relations Study Program, President University (PresUniv), held a webinar entitled Our Mental Matters on Saturday (19/12). This webinar presents three speakers. They are Esti Purnamasari, Counseling Guidance at Satya Wacana Christian High School, Niva Adillah, Social Media Influencer, and Febrina, Head of Talent Management AIESEC in PresUniv.

In the first session, Esti Purnamasari explained what cyberbullying is and its impact on mental health. Meanwhile, Febrina explained why mental health and social awareness were very important based on his experience at Talent Management AIESEC PresUniv. In the last session, Niva Adillah, who has often dealt with cyberbullying actors during his Social Media Influencer, shared tips on dealing with cyberbullying and managing mental health.

This webinar is part of the Emotional Intelligence course on the Independent Campus Curriculum implemented by PresUniv. “Through this webinar we want to emphasize that a lack of emotional intelligence can lead people to become cyberbullying. The solution to dealing with cyber bullies is to improve emotional intelligence,” said Izza Sulistyawati, Head of the Webinar. (SD/JBS)

Pentingnya Emotional Intelligence untuk Menekan Cyberbullying

Berkembangnya teknologi informasi memicu peningkatan cyberbullying. Sayangnya belum banyak orang yang menaruh perhatian terhadap masalah ini. Berangkat dari keprihatinan tersebut, mahasiswa Prodi Hubungan Internasional, President University (PresUniv), mengadakan webinar yang berjudul Our Mental Matters, pada Sabtu (19/12). Webinar ini menghadirkan tiga pembicara. Mereka adalah Esti Purnamasari, Bimbingan Konseling di SMA Kristen Satya Wacana, Niva Adillah, Social Media Influencer, dan Febrina, Ketua Talent Management AIESEC di PresUniv.

Pada sesi pertama, Esti Purnamasari menjelaskan tentang apa itu cyberbullying dan dampaknya terhadap kesehatan mental. Sementara, Febrina menjelaskan mengapa kesehatan mental dan kesadaran sosial itu sangat penting berdasarkan pengalamannya di Talent Management AIESEC PresUniv. Sesi terakhir, Niva Adillah, yang sering berhadapan dengan pelaku cyberbullying selama ia Social Media Influencer, berbagi kiat cara menghadapi cyberbullying dan mengelola kesehatan mental.

Webinar ini adalah bagian dari mata kuliah Emotional Intelligence pada Kurikulum Kampus Merdeka yang diterapkan oleh PresUniv. “Melalui webinar ini kami ingin menekankan bahwa kurangnya kecerdasan emosional dapat mengarahkan orang-orang menjadi pelaku cyberbullying. Solusi untuk menangani para penindas maya adalah dengan meningkatkan kecerdasan emosional,” ujar Izza Sulistyawati, Ketua Pelaksana Webinar. (SD/JBS)